Syridlo chymozinové LAKTOCHYM 200ml univerzálne
Najnižšia cena za posledných 30 dní:
Tekuté syridlo LAKTOCHYM je prírodné syridlo živočíšneho pôvodu určené na syrenie všetkých druhov mlieka /najmä kozieho/, na výrobu čerstvých, polotvrdých i tvrdých syrov s krátkou alebo dlhou dobou zrenia tradičným spôsobom s cieľom dosiahnuť čo najlepšiu kvalitu. Viac v popise..

Platba kartou a na dobierku

14-dňová lehota na vrátenie tovaru
Špecifikácia
Dávkovanie - čerstvé syry: 3-5 ml na 10 litrov mlieka
Dávkovanie - polotvrdé syry: 6-7 ml na 10 litrov mlieka
Aktivita syridla: 1: 5000
Teplota zosyrovatenia /zrážania/: 30-32°C
Čas zosyrovatenia: 45-50 minút
Skladovanie: pri teplote 3 až 7 ° C (nesmie zmrznúť)
Čas použiteľnosti: 6 mesiacov od dátumu výroby *
Minimálna trvanlivosť: vyznačená na obale
Krajina pôvodu: Česko
Pri vystavení teplote nad 60°C sa úplne deaktivuje
* Pri dodržaní skladovacích podmienok je minimálna trvanlivosť syridla najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby. Po uplynutí tejto doby je syridlo stále použiteľné, len stráca na sile a preto je potrebné zvýšiť odporúčané dávkovanie
Tekuté chymozinové syridlo LAKTOCHYM je prírodné syridlo živočíšneho pôvodu určené na syrenie mlieka o sile 1 : 5 000 určené na výrobu čerstvých, polotvrdých i tvrdých syrov z kravského, ovčieho, alebo kozieho mlieka. Zloženie: Syridlový koncentrát: renín, alebo chymozin (Pozoruhodne výkonný enzým, získaný z teľacích žalúdkov. V čistej forme 1 diel renínu vyzráža 5 miliónov dielov mlieka), lieh, eugenol, tymol. Syridlo sa dá ľahko dávkovať, pre čerstvé syry 3 - 5 ml na 10 litrov mlieka, (tj 10-18 kvapiek na 1l mlieka) pre polotvrdé syry 6-7 ml na 10 l mlieka. V zásade dávku voľte tak, aby zrážanie mlieka začalo 15 minút po zasyrení. Na tento okamih má samozrejme zásadný vplyv zloženie mlieka, predovšetkým množstvo sušiny, tuku a bielkovín. Preto nezostáva, než učiť sa systémom POKUS - OMYL. Prednosťou je dlhá trvanlivosť. Postupom času sa však účinnosť znižuje a je preto potrebné zvýšiť odporúčané dávkovanie. Potrebnú dávku syridla zrieďte v pomere cca 1:10 s vlažnou vodou a až potom nalejte do pasterovaného mlieka ohriateho na 23-27 °C. Ovčie 30 - 31 °C. Mlieko s prídavkom syridla miešať 1 minútu, potom v opačnom smere do ustálenia. Potom nechať mlieko zrážať v pokoji, NERUŠIŤ! Celková doba zrážania je asi 45 – 50 minút. Asi 1/2 hodiny pred zasyrením odporúčame pridať do mlieka 36% roztok chloridu vápenatého v pomere 2-5 ml na 10 litrov mlieka (kávová lyžička = cca 3ml) Minimálna trvanlivosť je 6 mesiacov
Určenie sily syridla
Výpočet sily syridla:
Sila syridla nám udáva, koľko 1 diel syridla zrazí dielov mlieka za 40 minút pri teplote 35 ° C. Napríklad označenie sily 1: 10000 znamená, že 1 ml syridla zrazí 10000 ml mlieka za 40 minút pri teplote 35 ° C. Pretože po čase syridlo účinnosť, môžete si jeho momentálnu silu vypočítať:
vzorec: S = (2400 x V): (T x v)
S - sila syridla
2400 - je ideálny čas zosyrovatenia v sekundách
V - množstvo Syrenie mlieka v ml
T - čas v sekundách, kedy sa začnú tvoriť prvé vločky mlieka
v - množstvo syridla v ml
Príklad: 100 ml mlieka zahrejeme na 35 ° C (mlieko musíme mať v priehľadnej nádobe). Zriedime 1 ml syridla v 9 ml prevarenej vlažnej vody a vlejeme do mlieka. Od tejto chvíle miešame a sledujeme čas v sekundách, kedy sa objavia prvé vločky mlieka. Naše zrážanie trvalo 25 sekúnd. Tento čas vložíme do vzorca.
S = (2400x100): (25x1)
S = 240 000: 25
S = 9600
Výsledok je 9600. Teda naše syridlo má momentálnu silu 1: 9600.
Pred každým syrením odporúčame zmerať si momentálnu silu syridla na mlieku, ktoré ideme použiť na spracovanie
Výpočet dávky syridla
V syridla = (v mlieka x 35 x 40): (μ syridla xtx T)
v mlieka - zadáme objem Syrenie mlieka v litroch
35 - ideálna teplota zosyrovatenia
40 - ideálny čas zosyrovatenia
μ - účinnosť syridla
t - teplota v ° C
T - požadovaný čas zosyrovatenia v minútach
Pokiaľ pracujeme so syridlom s deklarovanou silou bez okamžitého zmerania sily syridla k výpočtu pridáme zhruba 15%, pretože účinnosť syridla nie je väčšinou taká, ako je deklarovaná.
Príklad: máme 5 litrov mlieka na výrobu hrudkového syra. Potrebujeme zistiť koľko syridla budeme potrebovať pri teplote zosyrovatenia 35 ° C po dobu 40 minút. Použijeme syridlo o sile 9600 jednotiek.
Do vzorca dosadíme:
V syridla = (5x35x40): (9600x35x40)
V syridla = 7000: 13 440 000
V syridla = 0,000521 - objem syridla vyšiel v litroch preto výsledok vynásobíme x1000, aby sme dostali objem syridla v ml.
V syridla = 0,52 ml
Výpočtom sme zistili, že na syrenie 5 litrov mlieka postačí 0,52 ml syridla.
Určenie momentálnej sily syridla a výpočet množstva syridla zaručí kvalitu syra a ušetrí nám nemalé finančné prostriedky.
Žiadny zo zákazníkov nenapísal recenziu.