Syridlo chymozinové LAKTOCHYM 200ml univerzálne

10,31 €
s DPH
11013
15 ks.

Tekuté syridlo LAKTOCHYM je prírodné syridlo živočíšneho pôvodu určené na syrenie všetkých druhov mlieka /najmä kozieho/, na výrobu čerstvých, polotvrdých i tvrdých syrov s krátkou alebo dlhou dobou zrenia tradičným spôsobom s cieľom dosiahnuť čo najlepšiu kvalitu. Viac v popise..

Množstvo

 

Platba kartou a na dobierku

 

14-dňová lehota na vrátenie tovaru

Špecifikácia

Dávkovanie - čerstvé syry: 3-5 ml na 10 litrov mlieka

Dávkovanie - polotvrdé syry: 6-7 ml na 10 litrov mlieka

Aktivita syridla: 1: 5000

Teplota zosyrovatenia /zrážania/: 30-32°C

Čas zosyrovatenia: 45-50 minút

Skladovanie: pri teplote 3 až 7 ° C (nesmie zmrznúť)

Čas použiteľnosti: 6 mesiacov od dátumu výroby *

Minimálna trvanlivosť: vyznačená na obale

Krajina pôvodu: Česko

Pri vystavení teplote nad 60°C sa úplne deaktivuje

* Pri dodržaní skladovacích podmienok je minimálna trvanlivosť syridla najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby. Po uplynutí tejto doby je syridlo stále použiteľné, len stráca na sile a preto je potrebné zvýšiť odporúčané dávkovanie

Tekuté chymozinové syridlo LAKTOCHYM je prírodné syridlo živočíšneho pôvodu určené na syrenie mlieka o sile 1 : 5 000 určené na výrobu čerstvých, polotvrdých i tvrdých syrov z kravského, ovčieho, alebo kozieho mlieka. Zloženie: Syridlový koncentrát: renín, alebo chymozin (Pozoruhodne výkonný enzým, získaný z teľacích žalúdkov. V čistej forme 1 diel renínu vyzráža 5 miliónov dielov mlieka), lieh, eugenol, tymol. Syridlo sa dá ľahko dávkovať, pre čerstvé syry 3 - 5 ml na 10 litrov mlieka, (tj 10-18 kvapiek na 1l mlieka) pre polotvrdé syry 6-7 ml na 10 l mlieka. V zásade dávku voľte tak, aby zrážanie mlieka začalo 15 minút po zasyrení. Na tento okamih má samozrejme zásadný vplyv zloženie mlieka, predovšetkým množstvo sušiny, tuku a bielkovín. Preto nezostáva, než učiť sa systémom POKUS - OMYL. Prednosťou je dlhá trvanlivosť. Postupom času sa však účinnosť znižuje a je preto potrebné zvýšiť odporúčané dávkovanie. Potrebnú dávku syridla zrieďte v pomere cca 1:10 s vlažnou vodou a až potom nalejte do pasterovaného mlieka ohriateho na 23-27 °C. Ovčie 30 - 31 °C. Mlieko s prídavkom syridla miešať 1 minútu, potom v opačnom smere do ustálenia. Potom nechať mlieko zrážať v pokoji, NERUŠIŤ! Celková doba zrážania je asi 45 – 50 minút. Asi 1/2 hodiny pred zasyrením odporúčame pridať do mlieka 36% roztok chloridu vápenatého v pomere 2-5 ml na 10 litrov mlieka (kávová lyžička = cca 3ml) Minimálna trvanlivosť je 6 mesiacov

Určenie sily syridla

Výpočet sily syridla:

Sila syridla nám udáva, koľko 1 diel syridla zrazí dielov mlieka za 40 minút pri teplote 35 ° C. Napríklad označenie sily 1: 10000 znamená, že 1 ml syridla zrazí 10000 ml mlieka za 40 minút pri teplote 35 ° C. Pretože po čase syridlo účinnosť, môžete si jeho momentálnu silu vypočítať:

vzorec: S = (2400 x V): (T x v)

S - sila syridla

2400 - je ideálny čas zosyrovatenia v sekundách

V - množstvo Syrenie mlieka v ml

T - čas v sekundách, kedy sa začnú tvoriť prvé vločky mlieka

v - množstvo syridla v ml

Príklad: 100 ml mlieka zahrejeme na 35 ° C (mlieko musíme mať v priehľadnej nádobe). Zriedime 1 ml syridla v 9 ml prevarenej vlažnej vody a vlejeme do mlieka. Od tejto chvíle miešame a sledujeme čas v sekundách, kedy sa objavia prvé vločky mlieka. Naše zrážanie trvalo 25 sekúnd. Tento čas vložíme do vzorca.

S = (2400x100): (25x1)

S = 240 000: 25

S = 9600

Výsledok je 9600. Teda naše syridlo má momentálnu silu 1: 9600.

Pred každým syrením odporúčame zmerať si momentálnu silu syridla na mlieku, ktoré ideme použiť na spracovanie

Výpočet dávky syridla

V syridla = (v mlieka x 35 x 40): (μ syridla xtx T)

v mlieka - zadáme objem Syrenie mlieka v litroch

35 - ideálna teplota zosyrovatenia

40 - ideálny čas zosyrovatenia

μ - účinnosť syridla

t - teplota v ° C

T - požadovaný čas zosyrovatenia v minútach

Pokiaľ pracujeme so syridlom s deklarovanou silou bez okamžitého zmerania sily syridla k výpočtu pridáme zhruba 15%, pretože účinnosť syridla nie je väčšinou taká, ako je deklarovaná.

Príklad: máme 5 litrov mlieka na výrobu hrudkového syra. Potrebujeme zistiť koľko syridla budeme potrebovať pri teplote zosyrovatenia 35 ° C po dobu 40 minút. Použijeme syridlo o sile 9600 jednotiek.

Do vzorca dosadíme:

V syridla = (5x35x40): (9600x35x40)

V syridla = 7000: 13 440 000

V syridla = 0,000521 - objem syridla vyšiel v litroch preto výsledok vynásobíme x1000, aby sme dostali objem syridla v ml.

V syridla = 0,52 ml

Výpočtom sme zistili, že na syrenie 5 litrov mlieka postačí 0,52 ml syridla.

 Určenie momentálnej sily syridla a výpočet množstva syridla zaručí kvalitu syra a ušetrí nám nemalé finančné prostriedky.

11013
15 ks.

Žiadny zo zákazníkov nenapísal recenziu.

close Nákupný košík
close Nákupný košík

Registrácia nového účtu

Máte už založený účet?
Prihláste sa alebo si obnovte heslo